Kostrådgivning

apple-wide

Kostrådgivning

Vår kost påverkar hur vi mår. Med rätt kost presterar man bättre, både när det gäller träning men också i vardagen. Goda matvanor leder till välmående och hälsa. I dag är vi omgivna av olika tips, rekommendationer och dieter på vad vi ska och inte ska äta, och det kan ibland vara svårt att veta vad som passar just mig.

Med professionell kostrådgivning får du hjälp med att skapa en hälsosam och hållbar kosthållning. Rätt kost har en stor betydelse för din hälsa och ditt träningsresultat, oavsett om du vill gå ner i vikt, öka din muskelmassa eller förbättra din kondition.

Fysomove erbjuder kostrådgivning, där vi hjälper dig med en kartläggning av dina kostvanor och ger dig ett förslag på en individuell kostrådgivningsplan för att nå dina uppsatta mål och må bättre.

…………………………………………………………………………….

Känner du dig trött, hängig eller orkeslös? Är du ständigt hungrig och med sötsug eller är du aldrig hungrig? Har du några eller flera kg för mycket eller värk i kroppen? Då kan jag hjälpa dig till en friskare och piggare vardag och en hälsosammare livsstil.

Som kostrådgivare individanpassar vi kosten till varje klient. Det som du mår som allra bäst av är kanske inte det bästa valet för din kompis och vice versa. Kanske är det så att du blivit van att må på ett speciellt vis, t.ex. du har konstant magknip eller huvudvärk, eller ständig trötthet men har av någon anledning accepterat läget och slutat fundera på vad du kan göra åt det. Vi hjälper dig till ett hälsosammare välmående.

Naturlig lågkolhydratskost
Vi på Fysomove förespråkar en naturlig lågkolhydratkost. De kolhydrater vi äter bör vara från naturliga råvaror, främst grönsaker, nötter och bär. Kolhydrater är inte essentiella, vilket betyder att vi inte behöver dem för att överleva. Hjärnan behöver en liten del glukos om dagen men det kan kroppen själv tillverka av protein och fett. Det är både gott och nyttigt att äta naturliga kolhydrater. Man får då också i sig andra nyttigheter såsom fibrer, vitaminer och mineraler. Är man frisk och rör sig mycket kan man ofta äta lite mer av bär och nötter och rotfrukter. Har man däremot en övervikt att tampas med eller t.ex. diabetes typ 2, bör man vara extra vaksam på kolhydraterna och skära ner på dessa för att må bra.

Fett däremot, är essentiellt. Vi behöver fett för att kroppens funktioner ska fungera och för att vi ska må bra. Utan fett kan vi inte ta upp fettlösliga vitaminer och vi kan få brister i kroppen. Man ska inte vara rädd för fett, men heller inte äta mer än man mår väl av. Fett mättar väldigt bra men äter man för mycket kan man bli illamående. Det är kroppens sätt att säga ifrån. En mindre mängd fett räcker för att bli mätt. Fett måste inte heller vara smör eller grädde utan kan lika gärna vara fet fisk som lax, eller avokado.

Vi får ofta frågan hur vår våg kan veta precis hur mycket av kroppsvikten som består av fett och hur den kan påstå att den fysiska (Metaboliska) åldern plötsligt är 10 år mer än den faktiska åldern. Här kommer en kort förklaring till hur vår våg fungerar!

Tanita mc780

tanita-mc780Vågen är en så kallad Bioimpendansvåg. Tekniken går ut på att vågen skickar en svag växelström genom kroppen som mäter spänningen. Principen är den att blod, muskler, fett, skelett osv har olika ledningsförmågor. Till exempel leder fett ström betydligt sämre än både vatten och muskler, medan blod leder väldigt bra. Strömstyrkan är svag och den känns inte av när man står på vågen.

Tekniken är ganska känslig för hur mycket vatten man har i kroppen. Om du mäter efter ett träningspass, när vätskenivån är lägre, ökar istället fettprocenten. Om du istället mäter efter två glas vatten så sjunker din fettprocent. För att få den mest tillförlitliga uppföljningen är det bäst att väga sig vid samma tidpunkt varje dag och alltid före träning.

Den Metaboliska åldern som vågen visar räknas utifrån förhållandet muskler-fett i kroppen samt även kroppens förbränning (BMR).

Exempel på resultat från vågen

Här kan ni se ett exempel på vilka värden vi får ut från vågen. Till höger ser ni förklaringarna för fälten

tanita-mc780-receiptFat % = Fettprocent
Fat Mass = Fettvikt (Kg)
FFM = Fettfri Massa
Muscle Mass = Muskelmassa
TBW = Vätska (Kg)
TBW % = Vätska (%)
Bone Mass = Skelett
BMR = Förbrukningen i vila (kJ och kcal)
Visceral Fat Raiting = Fett kring organen (Skala 1-59)
BMI (lätt övervikt >25, övervikt >30, fetma >35)
Ideal Body Weight = Idealvikt (oftast idealvikten som ungdom)
Degree of Obesity = Amerikansk skala för övervikt. (Ointressant)
Desirable Range = Rekommenderade gränsvärden för Fett% och Fettvikt
Indicator = Indikatorer för Fett%, BMI, Fett kring organen, Muskel Massa och Förbränningen (BMR).

För mer information om vågen, klicka här för att ladda ner vår PDF.