Bra ryggträning kan förändra ditt liv till det bättre

bild ryggen
Ryggskott (akut lumbago)

Ryggskott kallas det när man plötsligt eller gradvis får ont i ländryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när man försöker vrida sig eller böja sig framåt. Det är bra om du rör på dig även om du har besvär. Det påskyndar läkningen. Kontakta din vårdcentral om du inte blir bättre efter ett par veckor.
Illustration: Svenska Grafikbyrån

Ryggskott innebär att man får snabbt eller smygande smärtor i ländryggen, som sitter längst ner på ryggen. Det kan kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men oftast hittar man ingen orsak.

Åtta av tio personer får ont i ryggen någon gång. Ryggbesvär är ungefär lika vanligt i alla åldrar, till och med hos barn och tonåringar.
Symtom på ryggskott

Ryggskott är vanligast i nedre delen av ryggen, ländryggen. Värken kan komma plötsligt med smärtor från muskler, kotleder, diskar och ledband. Ibland strålar värken ned över skinkor och höfter och kallas då ischias. Ryggen låser sig.

I början får man mer ont av alla rörelser. Vartefter det blir bättre är det bara vissa rörelser som gör ont, till exempel att stå framåtböjd, sitta eller vrida sig.
Förebygga ryggskott

Träning stärker rygg- och benmusklerna och hjälper till att hålla värken borta. Välj den typ av motion som passar dig bäst. Det viktigaste är att du rör på dig regelbundet.

Lär känna din rygg, vad den kan och inte kan, för att slippa ryggskott i framtiden.

Använd rätt lyftteknik när du ska lyfta tunga saker. Böj på benen i stället för ryggen och håll ryggen rak och lodrät
Källa: vårdguiden