Alkohol

Etanol, i dagligt tal alkohol, räknas som ett näringsämne. Alkohol ger energi men är giftigt i större mängder. Till skillnad från fett, kolhydrater och protein är alkohol inte ett ämne som kroppen behöver.

Om man dricker små eller måttliga mängder alkohol påverkar det inte kroppens näringsbalans särskilt mycket. Ju större del av energibehovet som täcks av alkohol, desto svårare är det dock att få i sig tillräckligt mycket näring från kosten.

Alkohol påverkar också upptaget, omsättningen och utsöndringen av de flesta näringsämnen. Bland annat försämras upptaget av vitaminerna B12 och folat/folsyra. Omsättningen av vitamin D påverkas och utsöndringen av magnesium och kalium ökar, vilket kan påverka saltbalansen i kroppen.
Dricker man större mängder alkohol under lång tid finns risk för skador på olika organ, till exempel levern. Läs mer om alkohol och dess effekter på Folkhälsoinstitutets webbplats, se länk till höger.

Alkohol innehåller många kalorier

Alkohol innehåller mycket energi, 7 kcal, 29 kJ, per gram. Alkohol kan därför bidra till övervikt och fetma. Alkohol verkar också öka aptiten, framför allt suget efter sötsaker.

En starköl, 40 cl: 190 kcal
Ett glas rött vin, 15 cl: 110 kcal
Ett glas vitt vin, 15 cl: 100 kcal
Ett glas gin & tonic, 4 cl: 150 kcal
Ett glas whisky, 4 cl: 90 kcal